2 min read

Is digitaal ondertekenen rechtsgeldig?

Is digitaal ondertekenen rechtsgeldig?

In Nederland en de meeste Europese landen wordt een overeenkomst rechtsgeldig zodra er een aanbod en aanvaarding is, ongeacht of dit mondeling, op papier of elektronisch gebeurt (bijvoorbeeld via internet of e-mail), zolang beide partijen hun akkoord tonen. Vanaf dat moment is de overeenkomst bindend en moeten de partijen zich aan de afspraken houden. Als ondertekenaars hun akkoord digitaal uiten met een handtekening van 4CEE, ontstaat er een rechtsgeldige overeenkomst.

Soorten elektronische handtekeningen
Volgens de eIDAS-verordening van de EU zijn er drie verschillende niveaus van digitale handtekeningen:

  • De 'gewone' elektronische handtekening (SES)

  • De geavanceerde elektronische handtekening (AES)

  • De gekwalificeerde elektronische handtekening (QES)

De keuze voor een bepaald niveau van handtekening hangt af van de mate van identiteitscontrole (authenticatie) en de zekerheid van de documentintegriteit. Meer informatie over de rechtsgeldigheid van digitale handtekeningen en de eIDAS-verordening lees je hier.

Net zo rechtsgeldig als een handgeschreven handtekening
De 'gewone' elektronische handtekening (SES) is in principe net zo rechtsgeldig als een handgeschreven handtekening. Essentieel hierbij is dat de identificatie van de ondertekenaar op een betrouwbare manier plaatsvindt. Artikel 3:15a van het Burgerlijk Wetboek stelt: "Een elektronische handtekening heeft dezelfde rechtsgevolgen als een handgeschreven handtekening, indien de methode die daarbij is gebruikt voor authentificatie voldoende betrouwbaar is, gelet op het doel waarvoor de elektronische gegevens werden gebruikt en op alle overige omstandigheden van het geval." Authenticatie speelt hierbij een cruciale rol. 4CEE biedt verschillende authenticatiemethoden naast ondertekenen via e-mail. Lees meer over de methoden die 4CEE biedt om de rechtsgeldigheid van digitale handtekeningen te waarborgen.

“De vuistregel is: hoe belangrijker het contract, hoe sterker de authenticatie moet zijn.”

Bewijswaarde van digitaal ondertekende documenten
Een elektronisch document met een digitale handtekening is rechtsgeldig, maar wat als er discussie ontstaat? In dat geval kan het digitaal ondertekende document als bewijs dienen bij de rechter. De rechter zal dit bewijs doorgaans meenemen in zijn oordeel. In de meeste gevallen gaat het geschil over de inhoud van de overeenkomst, niet over het bestaan van de overeenkomst. Met een rechtsgeldige digitale handtekening van 4CEE ben je goed beschermd.

Wanneer is bewijswaarde belangrijk?
De bewijswaarde van een digitaal ondertekend document komt in beeld wanneer de andere partij beweert: "Ik heb dit document nooit gezien of ondertekend." In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om te bewijzen dat de overeenkomst wel degelijk is ondertekend. Daarom is het belangrijk om de juiste authenticatiecontrole uit te voeren bij het digitaal ondertekenen van een contract, zodat de bewijswaarde wordt versterkt.

Hoe belangrijker het contract, hoe sterker de authenticatie
In dit soort gevallen zal de rechter beoordelen of de identiteitscontrole van de ondertekenaar voldoende is, afhankelijk van de waarde van het contract. Hoe meer authenticatie er is, hoe sterker de bewijswaarde van het document.

Is digitaal ondertekenen rechtsgeldig?

2 min read

Is digitaal ondertekenen rechtsgeldig?

In Nederland en de meeste Europese landen wordt een overeenkomst rechtsgeldig zodra er een aanbod en aanvaarding is, ongeacht of dit mondeling, op...

Lees verder
Basware nu ook benoemd als Leader in het 2025 Gartner Magic Quadrant

Basware nu ook benoemd als Leader in het 2025 Gartner Magic Quadrant

Na de erkenning in The Forrester Wave™, waarin Basware wordt geprezen om zijn geavanceerde multiway invoice matching over verschillende...

Lees verder
Robotisering en AI zijn gamechangers voor Shared Service Centers

6 min read

Robotisering en AI zijn gamechangers voor Shared Service Centers

Veel bedrijven hebben hun Shared Service Center (SSC) verplaatst naar lageloonlanden. SSC-specialist en Blackbelt in Lean Wim van Bael denkt dat het...

Lees verder